Войната е оставила без покрив 4,3 млн. деца в Сирия

„Над 4 милиона и 300 хиляди са децата, останали без покрив в Сирия и въвлечени в сирийския конфликт и те се нуждаят спешно от храна, лекарства, психологична помощ и сигурен подслон”. 38% от основните медицински структури и почти всички амбулатории са разрушени или неизползваеми. Половината от лекарите са напуснали страната, други са загинали или са пратени в затвора”. Това се посочва в доклад на организацията Save the Children, цитиран от българската редакция на Радио Ватикана. Документът е озаглавен: „Неприемлива цена: отражението на тригодишната война върху здравето на децата в Сирия”. В доклада се изтъква, че сривът на здравеопазването в Сирия излага на риск живота на милиони деца и това се засилва от острият недостиг на лекари и медицински персонал. Даден е пример с град Алепо, в който, по критериите на Световната здравна организация, би трябвало да има поне 2500 лекари, докато са останали само 36 и те трябва да обслужват 2 милиона души.
Една голяма част от ранените по време на войната 575 000 човека са обречени на инвалидност. Много от ранените, ежедневно постъпващи в болниците, са деца, често с дълбоки рани или счупвания и липсата на средства или лекарства принуждава към ампутации, за да им бъде спасен живота. В цялата страна става все по-трудно или невъзможно да се осигури лечение на много деца с хронични болести, от които 70 000 са болни от рак, 5000 са подложени на диализа, или са болни от левкимия.

Докладът на Save the Children също така разобличава, че покритието на програмите за ваксиниране в страната е намаляло от 91% в началото на сирийския конфликт, на 68% след първата година от конфликта, докато изчезналата през 1995 г. болест полиомиелит днес е заразила 80 000 деца и се разпространява без това да се огласява Нарастват и случаите на морбили и менингит.

Сред най-уязвимите са още неродените или новородените деца – 3 от 4 жени нямат повече достъп до медицинска помощ при раждане, каквато са получавали 96% от жените преди конфликта. Изложени са на риск и предварително родените деца, поради честото прекъсване на електрическия ток, необходим за неонаталните инкубатори.

„От хуманитарна, кризата бързо се превърна в извънредно положение в здравеопазването, тъй като от нея са засегнати повече децата отколкото възрастните, поради болестите, инфекциите и липсата на здравна гриха – почти 70% от болниците в Сирия за разрушени”, заявява Валерио Нери, генерален директор на Save the Children Италия. “Поради липсата на лекари и болници нараства детската смъртност”, подчертава Нери, като добавя: “Правителствата и Съветът за сигурност на ООН трябва наистина да осигурят помощи”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.