Военният министър се оплака, че армията страда от безпаричие

Министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов обясни пред БНР, че армията е в тежко финансово състояние – от една страна заради това, че планираните в бюджета средства за отбрана са далеч под необходимия минимум от 2%, така и заради намаляването на този недостатъчен бюджет с още 100 млн. лева. Поради което имало проблем дори с плащането на членския ни внос в НАТО, който е 15 млн. лева.

“Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО”, увери Шаламанов. Министърът съобщи, че в краткосрочен план се подготвя визия “България в НАТО 2020”, която трябва да бъде фокусирана върху способностите ни за взаимодействие и ясна финансова рамка за постигане на тези способности.

Страната ни има и задължения към Русия за поддръжка на военна техника. Според военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва. Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване, уточни Шаламанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.