Военният министър е песимист за разследването по предложения му подкуп

Не е обсъждан нов договор за поддържане на самолетите МиГ, които са на въоръжение в българската армия. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в „Седмицата” на Дарик. „Преговаряме, около 80 млн. е офертната цена за ремонт и поддръжка. Но 80 млн. са изключително много пари за днешното състояние на българската икономика”, допълни той.

Вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на заеманата длъжност.

„Аз не знам какво ще излезе от разследването на прокуратурата. Дори съм песимист, защото това много трудно се доказва”, призна още министърът пред “Дарик”. По думите предлаганият договор е силно обременяващ и поне на него не му се иска да бъдат дадени тези 80 млн. лева.

Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности, каза военният министър. Пред Дарик обаче той уточни, че самолетите МиГ, с който сега разполагаме са „абсолютно несъвместими със стандартите на НАТО”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.