Военна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу ген. Шивиков

Военноокръжна прокуратура – София внесе във Военен съд – Пловдив обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение, при условията на продължавано престъпление.й е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице – командир на военно формирование – „61-ва Стрямска механизирана бригада- Карлово, в периода от неустановена дата преди 29.04.2014 г. до 05.08.2015 г., в гр. Карлово и гр.София, при условията на продължавано престъпление – /13 отделни деяния/, злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта си.

А ето и 13-те деяния, в които е обвинен ген. Шивиков, според информацията от прокуратурата:

1.На неустановена дата преди 29.04.2014г. в гр. Карлово разпоредил устно на свой подчинен да осигури участие на 6 цивилни служители и 1 военнослужещ да участват в логистичното осигуряване на мероприятие на Община Клисура – Посрещане на официалните гости на град Клисура на 29 и 30. април 2014г.

2. На 17 и 18 май 2014г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника – военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

3.През лятото на 2014г. след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ – Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени – 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61- ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително – ремонтни дейности в Ловен парк – гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк- град Карлово.

4. На 26 септември 2014г. Сдружение „Ловно рибарско дружество „ Карлово провело тържеството –„Откриване на ловен сезон за едър дивеч 2014-2015г.“ Преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен офицер да осигури техника и личен състав за провеждане му. Разпоредил в мероприятието да участват 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. Били са предоставени военни автомобил и палатки от поделението. Военнослужещите са осигурили материалното и кетъринговото обслужване на тържеството на ловците.

5. На 10 – 12 октомври 2014г. в гр. Калофер е било проведено тържество – „Девети национален събор „Да запазим Българското“. За логистичното осигуряване на това мероприятие, ген Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да организира и предостави техника и личен състав. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили; агрегати; електро–осветителна мрежа; 6 палатки;, 30 дървени пейки; 54 столове и 39 маси .

6. На 06 декември 2014г. Община Карлово организирала празненство по случай Никулден. Преди провеждането на тържеството ген. Шивиков устно разпоредил на свой подчинен да осигури техника и личен състав за мероприятието. По негово разпореждане в тържеството взели участие 8 военнослужещи и военни автомобили.

7. На 16 декември 2014г. иззел правомощия на ръководител на служба за контрол по Закона за движение по пътищата и разпоредил устно на началника на отделение „Административно“ във военното формирование да отнеме за 7 дни свидетелството за управление на МПС на шофьора на бригадата – редник от същото формирование. За времето от 16.12.2014г. 23.12.2014г. шофьорът на бригадата е бил неправомерно лишен от възможността да изпълнява служебните си задължения.

8. На 06 и 07 февруари 2015г. Община Карлово организирала тържество „Ден на лозаря – Трифон Зарезан град Карлово“. За провеждането на това мероприятие, на 30.01.2015г. ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури – автомобили, палатки и 9 военнослужещи.

9. В периода 19.02.2015г. – 12.03.2015 г. неправомерното е ползвал труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище.

10. На 29 април 2015г. разпоредил устно на управителката на стола на военното формирование да осигури личен състав, които да участват в мероприятие, организирано от община Клисура . На 29 и 30 април 2015г. 5- ма цивилни служители на „61- ва Стрямска механизирана бригада“ посрещали в стола официалните гости на град Клисура.

11. На 09 и 10 май 2015г. в Община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството, ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника – военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 4 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

12. За периода от месец март 2014г. до 13.06.2015г. ген. Шивиков иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице – специалист по лова в Сдружение „Ловно- рибарско дружество“- Карлово за отглеждане на пъстърва. 28 307 лева наем не е заплатен от ловно – рибарското дружество на Сухопътни войски. Бетоновият басейн се намира на територията на полигон – танкодрум.

13. В периода 14 декември 2014г.- 05.08.2015г. е предоставил на кмета на Община Карлово за безвъзмездно ползване на помещения в учебния център на „61 – ва Срямска механизирана бригада“, от което са настъпили вреди за командването на Сухопътните войски.

Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 1 000 лв.

Предстои Военен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.