Военна прокуратура повдигна ново, 14-то обвинение на ген. Шивиков

Софийска военноокръжна прокуратура внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу офицер от запаса бриг. генерал – Димитър Шивиков за присвояване, като за улесняването му е извършено документно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

От описанието става ясно, че генералът вече е проверяван от МО за същото, като формулировката е била “нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор”.

А ето и описанието на извършеното престъпление, разпространено от държавното обвинение:

През 2010г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18 – ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО – ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. На национални контингенти е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. В конкретния случай имуществото не е било раздавано с тази цел, като Шивиков е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.

Бригаден генерал Шивиков е обвинен в това, че през лятото на 2010 год., като длъжностно лице – Национален командир на 18 контингент от въоръжените сили на Република България за участие в Операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/, е присвоил имущество на обща стойност 10 225.00 лева. Присвоеното имущество, както е посочено по- горе представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия. То е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, с цел спечелване на доверието му и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.

Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в Република България с военен полет от Кабул до гр. Пловдив, като в описа към митническата декларация, Шивиков удостоверил неревни обстоятелства, а именно, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди. По този начин, чрез осъществяването на документното престъпление от бриг. генерал Шивиков, е улеснено извършеното присвояване.

Имуществото е връчено на бриг. генерал Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.

От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Ислямска Република Афганистан до Република България.

В края на миналата година Военноокръжна прокуратура – София внесе във Военен съд – Пловдив обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение, при условията на продължавано престъпление и формулира 13 отделни деяния.

Военно-криминалната одисея на ген. Шивиков започна с обвинението, че използвал труда на войници от поделението, което командва, за ремонта на апартамента си в София…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.