Военен експерт: Очевидно Русия се бе подготвила за операцията в Крим

 

“Русия може бързо да увеличи числеността на силите си в Крим при необходимост. Но и със състава, който имаше преди това в автономната република, където е разположен щабът на Черноморския флот, има морска авиация, морска пехота – очевидно Русия добре си е разчела силите и средствата, действайки по един предварителен план”. Това каза в „Здравей, България” военният експерт ген. майор Съби Събев, бивш представител на България в НАТО. По думите му прави впечатление синхронизацията, с която за два-три дена са блокирани всички пътища и са поставени контролни постове.

Към предимствата за руската страна Събев посочи и това, че властите в Крим са проруски настроени. В последните дни, освен командващия Черноморския флот на Украйна, към силите на Кримската република преминаха и главите на основните местни силови структури, включително органите на реда, граничната служба, бреговата охрана и гражданската защита.

Никой не бива да очаква, че Русия ще задейства целия си потенциал при един конфликт с Украйна, прогнозира ген. Събев. – „Кримският полуостров е в зоната на Южния военен окръг на руската армия. Могат да бъдат привлечени и части от Западния. Русия може да съсредоточи около 200 – 250 хил. души и 200 – 250 бойни самолета за евентуална военна операция”, поясни военния експерт.

Ген. Събев смята, че на този етап се води главно информационна война, успоредно с натрупването на военен потенциал, който да се използва при евентуален военен конфликт, който обаче е малко вероятен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.