Водата в Меричлери вече е годна за пиене

След 5-годишна забрана водата в Меричлери отново е годна за пиене.

През май 2010 г. в питейната вода там беше установено огромно количество арсен, заради което водата беше забранена за пиене. Сега вече има нов водопровод, който доставя чиста вода. Стойността на инвестицията е 3 млн. лв., отпуснати от междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Така хората в тези две населени места вече няма да се притесняват от последиците, които наличието на арсен във водата носи.

През декември 2010 години хората в Меричлери и село Великан чуват за първи път официално, че водата от чешмите им не става за пиене. Въпреки че проблемът с огромното количество арсен е от десетилетия, едва преди 5 години хората в Меричлери научават, че водата им е опасна.

В Меричлери и Великан живеят близо 2 000 души. Те трябваше да ползват водоноски. Парите за новия водопровод бяха отпуснати след множество преговори с междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Вариантите за чиста вода бяха много и те предизвикаха множество полемики. Всъщност арсен във водата там винаги е имало, още от откриването на кладенците преди 50 години, а причината са минералите в почвата. Причината за обявяването ѝ за негодна е променена норма.

След построяването на новия водопровод хората в Меричлери най-после могат да си отдъхнат. От водното дружество обясниха, че от понеделник, след изчистването на старата вода по тръбите, от чешмите ще потече чиста вода. Новите тръби са с гаранция 50 години.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.