Внесоха в парламента номинацията на Галя Гогушева за КС

Тримата независими депутати Димитър Карбов, Валенти Николов и Огнян Тетимов внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия. Нейната номинация беше гласувана вчера от НИС на СДС.

Карбов, Николов и Тетимов ще заявят принадлежност към СДС и ще пренасочат субсидията към партията. Това съобщиха те на брифинг в парламента. Часове по-рано същото обяви пред БНТ и лидерът на СДС Емил Кабаиванов (Вижте разговора с Кабаиванов в рубриката „Интервю”).

Инициативата беше наша, посочи Димитър Карбов. Той поясни, че сътрудничество между СДС и сдружение „Патриот” води началото си от 16 май 2012 г., ден след като СДС взе решение да се раздели с ДСБ и да излезе от Синята коалиция. Карбов допълни, че оттогава той, Валентин Николов и Огнян Тетимов са имали поне 15 срещи с ръководството на „Раковски” 134. Карбов изтъкна още, че е закономерно сдружение „Патриот” да се превърне в партия и да участва в изборите. Затова било несериозно твърдението на Ваньо Шарков от „Синята коалиция”, че тримата (доскоро) независими депутати ще участват в листите на СДС.

На брифинга в кулоарите на парламента Валентин Николов заяви, че синята идея му е близка не от днес. „Повече от 10 години съм бил член на СДС”, каза Николов и допълни, че и в момента има много добри отношения с депутатите от СДС.

Първите съобщения за учредяването на сдружение „Патриот” се появиха на 18 ноември. В тях се посочваше, че то вече има структури в 10 области, между които Благоевград и Кюстендил.

Карбов, Николов и Тетимов, заедно с колегите си  Петър Николов и Велислав Стоянов напуснаха парламентарната група на „Атака” през март, когато от партията бе изключен евродепутатът Димитър Стоянов, доведен син на Волен Сидеров. Петимата бяха в инициативния комитет за създаването на новата формация на Димитър Стоянов и Капка Георгиева Национал-демократична партия (НДП). В тази връзка лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира, че „отцепниците изпълняват политическа поръчка на ГЕРБ, за която получават пари, визирайки това, че напусналите депутати бяха подали декларации за принадлежност към ГЕРБ”.

Месец по-късно, на 26 април Карбов, Николов и Тетимов напуснаха партийния проект на Капка Георгиева и Димитър Стоянов с мотива, че не приемат съставянето на новата политическа партия да е базирано на лидерски и семеен тип, както е било и при „Атака”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.