Внасят нови 100 мерки за намаляване на административната тежест

За стоте дни на правителството бяха извършени сериозни структури промени. Утре ще внеса още 100 мерки в Министерски съвет за намаляване на административната тежест. Те са подготвени от областните управители съвместно с общините и министерствата. Това заяви пред БНР вицепремиерът с ресор икономическо развитие Даниела Бобева, предаде БГНЕС.

По думите й мерките са важен резултат от това, че „и правителството, и общините, и областните управители смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, да се облекчат гражданите и бизнеса”.

По повод твърдението на ГЕРБ, че ще поиска вот на недоверие към правителството  Бобева заяви: „Нормална практика е, когато на една от представените политически сили не им харесва това, което прави правителството, да внасят вот”. Според нея това е възможност за правителството да защити това, което е свършило. 

За данъка по лихвите от депозитите, вицепремиерът коментира, че в първите дни като започнала работа като вицепремиер е имала разговори с Орешарски за финансовата област. "Един от въпросите беше ще махнем ли този данък. За мен е важно да се насърчат гражданите и не само те, но и фирмите да депозират спестяванията си във финансовата система, което ще даде импулс за финансовото посредничество. Всеки приход в бюджета би трябвало да се брани, за да осигурим балансираност на финансите на държавата", каза вицепремиерът.

МФ също е в моя ресор и смятам, че наистина трябва да браним приходната част на бюджета. Основен акцент е пари срещу реформи, не просто пари ей така. Пари ще се дават там, където има реформи, категорична е Бобева.

Тя заяви, че има огромни трудности в областта на електронното управление. "Над 200 млн. са похарчени за това. В момента правим общ преглед на това какви услуги са електронизирани. Като цяло съм разочарована от този сектор и възможностите бързо да напреднем. Предвидили сме по ОП за следващия период също сериозна сума. Много е трудно, по-трудно е отколкото си представях", заяви Бобева и добави, че там се харчат пари без сериозни резултати до момента. Като цяло това е една от трудните реформи, другата трудност е реформата в администрацията. Установих, че от 2000 г. насам дори и преди това, от 1998 година насам програмите за административната реформа си приличат и почти всичките са еднакви. Урокът, който трябва да извлечем е, че ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса. Администрацията се беше откъснала от реалните проблеми в обществото, назова проблема Бобева.

Попитана за новите назначения в администрацията и на други места, Бобева каза, че "политическа чистка" едва ли е подходяща терминология. "Няма съвършени хора. Да, има смени. Аз гледам директорите. В рамките на преди две седмици само 25 директори във всички министерства са сменени, за същия период при ГЕРБ имаше 55 смени, доколкото си спомням", уточни Бобева.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.