Вместо знаме на студентите Стоичков стана техен разединител

Категорично заявяваме, че не признаваме легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), изтъкват студенти и възпитаници на българските университети в отворено писмо, огласено от bTv. Те се разграничават и от избора на Христо Стоичков за "знаме" на студентските протести.

“Ние не желаем студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация. Тя е неспособна да защитава общите студентски интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите с организирането на събития и изказването на позиции, които са в пряк разрез с академичността и студентските интереси”, се казва в писмото. Там се допълва, че годишният бюджет на НПКК е почти 500 000 лева, но тази организация по никакъв начин не развива академичността, научното познание и стимулирането на студентското творчество, въпреки многото пари. Организацията стои зад следните “академични” събития: пищната церемония Мис и Мистър “Академика”, ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията “Студент на годината”.

„Ние, долуподписалите се студенти и възпитаници на университетите, НЕ признаваме НПСС и изборът й за водач на студентите – г-н Христо Стоичков. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата”, се заявява в писмото.

Вчера НПСС организира студентска сбирка в зала "Арена Армеец", на която специален гост беше футболистът Христо Стоичков, обявен за "знаме и водач" на студентското движение. Десетки студенти са сложили подписа си под анти-НПСС писмото.

По-късно от НПСС разпространиха официална позиция относно „критиките към националната организация”, подчертавайки, че през последните години са направили много, за да бъде „студентският глас да бъде по-силен, обединен и чуваем”, въпреки пречките пред дейността им.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.