Клиентите на КТБ ще чакат нови закони, чудото се отменя

Огласиха партии, политици и магистрати - клиенти и партньори на КТБ

След дълги и бурни дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ “Виктория”, както и по решението на временната парламентарна комисия от сряда, депутатите се отказаха от намерението БНБ да оздравява двата трезора на Цветан Василев (което би било чудо) и помолиха – извинете! – вложителите в двете банки да пият още известно време студена вода, докато започне изплащането на гарантираните от закона суми до 100 000 евро от всеки депозит.

Всъщност в решението на Народното събрание чисто формално се казва точно обратното – т.е. предвижда се парламентът да приеме законодателни промени, които да осигурят незабавното изплащане на гарантираните депозити при условията, определени в правото на ЕС. Само че всичко това изисква време за внасяне, приемане на първо и второ четене, обнародване в “Държавен вестник” и т.н. И това време е трудно да бъде точно изчислено, за разлика от процедурите, предвидени в сега действащото законодателство. А правото на ЕС изисква изплащането на гарантираните суми да започне най-късно 20 дни след като една банка спре да обслужва нормално клиентите си – независимо от причината за това.

Помните ли – управителят на БНБ Иван Искров обещаваще КТБ да започне да изплаща суми по сметките на своите клиенти до 21 юли?!

Както и да е, към 30 октомври е належащо е да си припомним какво предвиждат сега действащите закони, а не да гадаем на боб или кафе какво ще съдържат бъдещите. Съгласно действащото законодателство – както вече сме обяснявали, цитирайки Георги Ангелов от “Отворено общество” – до края на октомври трябва(ше) да се извърши счетоводното отчитане на резултатите от одита на КТБ – т.е. да се осчетоводи загубата и да се документира отрицателният капитал. След този момент започва да тече законов срок от 5 работни дни, в рамките на който БНБ е задължена да отнеме лиценза на КТБ – сиреч до 7 ноември.

Веднага след като бъде отнет лицензът на КТБ започва да тече друг законов срок – до 20 работни дни се изплащат гарантираните влогове до 100 хиляди евро.

При новото развитие на ситуацията е съмнително, че всичко ще стане точно така – по старите закони или с нови поправки в законодателството.

Сега, в съответствие с приетите днес решения на парламента, ще се чака Министерският съвет (вероятно бъдещият, а не сегашното служебно правителство) съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело – законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете.

Освен това, с цел по-ефективна защита на вложителите, днес Народното събрание препоръча на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица. И затова е нужно време – и за сключването на договора, а още повече за изпълнението му.

А дали препоръката ще бъде изобщо чута? Както е известно и както беше заявено от гуверньора на Централната банка Иван Искров днес в пленарната зала – БНБ е независима институция и не е задължена да се съобразява с препоръките на депутатите.

Казано с едно изречение, протестите, свързани с КТБ – например с искания за незабавното изплащане на гарантираната част от депозитите – ще продължат да изпреварват фактическото придвижване на нещата към подобен ход. Напълно е възможно да има и протести с искане КТБ да бъде оздравена, а не да й бъде отнет лиценза и т.н. На практика на улицата, както и в парламента, няма и вероятно трудно ще се постигне единомислие както за причините, довели до кризата с КТБ, така и по пътищата за излизане от тази криза.

Неслучайно днес служебният министър на финансите Румен Порожанов потвърди, че очаква дела срещу държавата във връзка с КТБ. Такива дела ще има, при това не само в български съдилища, но и в Страсбург. И не защото го каза министър Порожанов или го препоръчва омбудсмана Константин Пенчев, а защото в България на всички равнища продължават да не се спазват българските закони. Което обяснява както случилото се с КТБ, така и защо вложителите в нея ще трябва да изпият още много вода, преди да се наредят на опашки пред клоновете на банката, която уверяваше българите, че клиентите й са скъпи…

И докато ние говорим за закони, днес председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова наблегна единствено и изцяло на морала. Поне що се отнася до оставката на управителя на БНБ Иван Искров, на подуправителя и шеф на управление “Банков надзор” Цветан Гунев, както и на всички други отговорни, компетентни и с чуство за дълг люде, разпоредили 10 проверки на КТБ през последните години, без да усетят дори и намек от миризма на гнило.

Невероятен е този фокус, макар и описван многократно в един стар виц: здравата до вчера банка се взривява пред очите на широката публика като бъчва с фекалии и изцапва всичко живо, а водещите фокусници остават целите в бяло.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.