Владислав Горанов: Сивата икономика ерозира държавата

„Надявам се тази кампания да утвърди коректното поведение и начин на правене на бизнес като ценност и да бъде само началото на съвместните действия между правителството, представителите на светлия бизнес и на трудещите се”. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия във втория ден на националната кампания „Икономика на светло за по-добро бъдеще”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Министър Горанов обърна внимание, че сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред в държавата: „Дори да не отчитаме фискалните измерения, борбата със сивата икономика е много важна за утвърждаването на обществото ни като модерно, като общество на справедливостта и добрия ред – нещо, което едва ли някой би отрекъл като ценност”.

Финансовият аспект на проблема с неформалната икономика според министъра на финансите се изразява в това, че честата смяна на правителства и политическата нестабилност през последните години доведе до оттегляне на държавата от полето на преразпределение, което от своя страна отвори сериозна дупка във фиска. Тя, по думите му, не би била драматична, ако България не беше с малка, отворена икономика, с Валутен борд и с относителна зависимост от външно финансиране за всеки лев дефицит в бюджета.

„Лесният отговор на тази ситуация, който би могъл да бъде даден от мързеливите политици, е промяна на данъчната система. Сигурен съм, че както работниците, така и работодателите по-скоро приемат за добър данъчния модел, който сме установили през последните години и който политическата сила, която представлявам, счита, че трябва да бъде запазен”, е позицията на Владислав Горанов. Той предупреди, че ако държавата не успее да събере това, което й се полага на база на утвърдените закони, и сивата икономика продължи да бъде толерирана, огромен проблем в следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще нараства. Финансовият министър напомни, че ако не бъде постигнат успех при налагането на ограничения и през разходите на бюджета, и през приходите, бихме могли да проспим момента, в който българската икономика може да стане силно зависима от външните кредитори. „Прекомерното задлъжняване за относително кратък период от време ще доведе до загуба на голяма част от суверенитета ни”, добави той. Владислав Горанов изрази благодарност и удовлетвореност, че трите страни са успели да седнат заедно на една маса за съвместното постигане на резултати в борбата със сивата икономика.

Пред журналисти министърът на финансите допълни, че приносът на правителството за противодействие на сивата икономика и постигнатите резултати се изразяват в 1,64 млрд. лв. повече събрани данъци и осигуровки към този момент спрямо същия период миналата година, а с добавени помощи от Европейския съюз финансовото измерение нараства до 2,3 млрд. лева. Той посочи, че по отношение на стимули за доброволното плащане на данъци и задължения Министерството на финансите постоянно развива електронните услуги и каналите, с които данъчно задължените лица се облекчават да декларират и плащат с минимални усилия. „Предвиждаме някои по-екзотични идеи като лотария с касови бележки, която все още се разработва на ниво инфраструктура”, каза в аванс той и уточни, че тя ще бъде представена и демонстрирана, след като бъде завършена. „Стимулите за гражданите трябва да бъдат през разходната част на бюджета – всичко това, което се опитваме да правим в полза на хората, а другото си остава тяхно задължение да спазват законите и правилата”, обобщи той.

(Източник и снимка: МФ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.