Владимир Чуков: Периодичните акции срещу радикални ислямисти са европейска практика

Доколко сериозни са нещата, има ли спящи клетки на ислямисти у нас категорично могат да отговорят само специалистите в ДАНС и прокуратурата. В никакъв случай обаче българското общество не трябва да изпада в истерия от подобен тип масова проверка в Пазарджик, в Столипиново, в Асеновград, в Смолян. Явно става въпрос за проверка на обекти, представляващи потенциална опасност. Това коментира проф. Владимир Чуков, арабист и експерт по международна сигурност, пред електронното издание на “Марица”.

Нека припомня, че във Франция например има цикличност – два пъти в годината има подобен тип акции по задържане на лица. В Германия има дори по-голяма публичност, изнасят се резултатите колко са потенциално опасните субекти и бе заявено, че 250 лица са потенциално опасни да извършат самоубийствени атентати. Министърът прави ежегоден отчет – колко са наблюдаваните субекти, каква степен на риск има. Обикновено опасните за националната сигурност на Германия субекти варират между 1000 и 1500. Това ниво още не сме го достигнали.

Във Великобритания, където са много по-напред в материята, съвсем наскоро вътрешният министър Тереза Мей обяви, че ще предложи пакет инициативи за подобряване на антитерористичното законодателство. Т. е. това, което в момента осъществяват нашите служби, е част от европейската практика и в никакъв случай не трябва да ни стряскат.

Очевидно е, че след като зад тази акция стоят ДАНС и прокуратурата, те вероятно имат достатъчно сериозни основания да я предприемат на фона на сегашната ситуация. България е съседна на Турция, откъдето имаме много сериозен наплив на сирийски бежанци, така че подобни акции са основателни. Най-вероятно акцията е предприета, тъй като службите са имали предположения. Едва ли е операция за сплашване – в демократична държава понятието сплашване не съществува, използват го терористите.

Не мога без доказателства да кажа дали има и колко са спящите клетки у нас. А и това е работа на службите. Техните доказателствата обикновено са постинги на заподозрените лица в социалните мрежи, прихваната електронна кореспонденция, телефонни разговори.

През септември сръбският президент Томислав Николич изброи балкански държави, които имат представители в „Ислямска държава” – спомена 20 македонци, трима сърби, един българин. Това не може да се смята за категоричен факт, докато не го произнесе българско оторизирано лице – вътрешен министър, шеф на ДАНС, представител на прокуратурата. Във Франция например разпознаването на двамата френски джихадисти в „Ислямска държава” беше обявено от главния прокурор. Лично аз не вярвам на чужди служби, било то и партньорски. И ще кажа защо – те ползват информация за бойни имена, дадена им от самите джихадисти. Има джихадисти, които се определят като българи. Ето например Салман Българина, който е професионален джихадист – бил е в Афганистан, в Гуантанамо, после се е бил в Сирия. Българина е партизанското му име, но той няма нищо общо с България, освен може би българско етническо самосъзнание. Този Салман е от руската република Татарстан – там има такива хора. Много сериозен американски изследовател от Вашингтонския институт за близкоизточна политика съобщи за осем убити джихадисти, един от които българин.

Попитах го откъде има тази информация, той не успя да ми обясни. Понякога изследователите не правят разлика между хора с българско етническо самосъзнание и български граждани. Има и трета категория – български граждани по рождение. Затова трябва много да се внимава какво точно е имал предвид сръбският президент. С българско етническо съзнание има хора в Татарстан, Башкирия, Дагестан, дори в Синджан. Това е област в Китай, населена с монголоидните уйгури, които са изключително радикално настроени. И смятат себе си за наследници на прабългарското племе на Батбаян (от рода Дуло, последният владетел на Велика България, бел.ред.) Част от уйгурите са ислямисти, неколцина лежаха в затвора в Гуантанамо.

Акцията на ДАНС демонстрира присъствие на държавата. Неслучайно във Франция подобни акции се правят на шест месеца, при което гонят радикални проповедници от джамии. В Италия правят същото – това е европейската практика. Ако се върнем у нас – очевидно проповедите на Ахмед Муса в Пазарджик не се вписва в традиционния ислям. И е нормално човек, нарушил закона, да понесе последствията. Нашите служби очевидно се опитват да прилагат практики, надявам се в рамките на закона.

Нека не истеризираме. По-добре да има превенция, отколкото да пропуснем действия на радикално настроени лица, които да доведат до сериозни последствия. Неслучайно към екипа на Барак Обама, към западните служби се отправят упреци, че са проспали създаването на „Ислямска държава”. А сега е много трудно международната общност да се пребори срещу тях. Може би в случая с операцията у нас става въпрос за нещо като поука на ниво Европейски съюз и България.

Докато съществува заплахата „Ислямска държава”, няма как всички да не сме разтревожени.
Това явление не беше познато допреди 3-4 години. Тогава имаше мрежовидна общност, наречена “Ал Кайда”, но тя беше далече от нас. Сега „Ислямска държава” е нещо реално – има хора, територия, оръжие, всички белези на държавността. И въпреки че този субект не е признат от международната общност и всички се борим срещу него, няма как да няма някакъв резонанс. И това е субект, който призовава всички мюсюлмани да се присъединят. И след като на територията на България има многобройно мюсюлманско население, то е част от целевата група на ислямистите. Няма как да не сме разтревожени. Това обаче не значи, че подобен тип акции да ни хвърлят в ужас. Трябва да си дадем сметка, че това е европейска практика, така е в другите европейски държави. И нашите служби се опитват да си вършат работата – доколко ще я свършат, това е отделен въпрос. Въпрос на оперативна преценка е, че предприеха акцията сега, а не преди време, когато в Пазарджик се появиха скандалните видеа и младежи с ислямистки тениски в Пазарджишко. Те са хората, овластени от закона, ще видим доколко ще успеят. Ако не успеят, ако има пропуски, ще има наказания и смени, както стана в някои западните държави. Но има и успехи – в отчета си британският вътрешен министър Тереза Мей казва, че само за последните месеца са предотвратили четири сериозни атентата.

Представете си, ако атентатите се бяха случили!? Това е играта. Дано нещата останат под контрол. Щом на запад са свикнали с такива мрежови акции, време е и ние да свикваме – нали живeем в европейска държава.

(Източник: www.marica.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.