Вл. Горанов отсече: Кандидатът на ГЕРБ ще е новият управител на БНБ

Министърът на финансите Владислав Горанов неглижира ролята на българския парламент като заяви, че предложеният от ГЕРБ финансист Димитър Радев ще бъде новият управител на Българската народна банка. Това съобщи Горанов преди откриването на среща между Световната банка и БНБ, цитиран от електронното издание на “Труд”. По думите на Горанов, Радев ще получи необходимата политическа подкрепа и ГЕРБ няма втори вариант за кандидатура. На въпрос на журналисти дали ще бъде поискана оставката на настоящия управител Иван Искров, Горанов отговори: “Чувал съм заявка от управителя на БНБ Иван Искров, че ако има подкрепа за нов управител на Централната банка, ще си подаде оставката. Скоро ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да го реализира.”

“Със сигурност през последната година сме закъснели с предложението за управител, но повярвайте, да се намери подходяща кандидатура е по-важно, отколкото да се смени бързо управителят на БНБ, подчерта Горанов и напомни, че ръководителят на тази институция се избира за 6 години, затова е важно изборът да бъде правилен, а не бърз”, предаде БГНЕС. По думите на финансовия министър, той не може да знае, дали ще има други кандидатури за гуверньор на БНБ, тъй като всеки би могъл да припознае някой за кандидат, но е сигурен, че Димитър Радев е изключително добър вариант. “За съжаление скамейката с подходящи за управител на БНБ не е дълга”, каза още Горанов.

Вторият мандат на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през октомври. Той бе подложен на изключително сериозни критики от много политици и анализатори, заради това, че “Банков надзор” на БНБ допусна аферата в КТБ и нейното срутване, както и заради свои изказвания и позиции във връзка с КТБ. Иван Искров наистина неколкократно заявяваше, че е готов да подаде оставка веднага щом Народното събрание избере негов приемник, но след като бе обявена кандидатурата на предложения от ГЕРБ Димитър Радев, сегашният гуверньор на БНБ лаконично заяви, че ще следва процедурите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.