Вл. Горанов: Данък “Вредни храни” няма да мине, а данък “Уикенд” просто няма

Предлагат лимит на плащанията кеш до 5000 лева

 

„Приходи от данък „вредни храни” не са планирани. Хората няма да сменят потребителските си навици. Другата цел на закона няма да бъде постигната. Ще се върви към „контрабанда” на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък и е много вероятно да не бъде постигната целта да бъде намалена консумацията на вредни храни. Затова съм с резерви към законопроекта. Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък „вредни храни”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ финансовият министър Владислав Горанов. Който продължава да смята, че ако един финансов министър е харесван, значи не си върши работата добре. В което може би има логика. Или най-малкото – има много истина в това, че предшественикът на Горанов – Симеон Дянков (чийто зам. бе сегашният министър) – усърдно и успешно работеше за званието “най-мразен министър в най-новата ни история”.

В последно време Дянков е от критиците на Горанов – например за така нар. данък “Уикенд”. Сегашният финансов министър категорично не е съгласен с тази критика… Според Горанов това не е данък “Уикенд”, а данък “Всеки ден”, защото става дума за всекидневното прилагане на задължението да се плаща ДДС от всички физически лица.

„Вие и аз като физическо лице сме длъжни да платим ДДС, натрупан по определена стока по веригата. И когато влезем в един магазин, каквото и да купим, ние плащаме 20% върху него. Не така стои въпросът за лицата, регистрирани по ДДС. За тях е дадена възможност, ако купуват активи, които ще използват за бъдещо производство за създаване на нова добавена стойност, те да използват вече платения от тях ДДС. Къде се нарушават правилата? Когато закупиш автомобил, къща, яхта, върху които не използваш за икономическата ти дейност, а за лични цели, на практика ощетяваш фиска. Ти крадеш ДДС и нарушаваш справедливостта на останалите физически лица, които нямат възможност да се ползват от тази система за приспадане и възстановяване на ДДС”, аргументира се Владислав Горанов.

Министърът на финансите бе категоричен, че системата за Данък добавена стойност (ДДС) не се променя, а се прави работеща, като в закона се вкарват правилата, които определят данъчното събитие и данъчната основа. Правилото е, че ако някой иска да ползва недвижими имоти, автомобили и други бизнес-активи не само за своя бизнес, но и за лични нужди, то той е длъжен да плати данък. По думите на Горанов това няма да настърви данъчните или да създаде условия за корупция от типа “Ами сега к`во правим?”, а тъкмо напротив – “сега има пътека за корумпирани данъчни, защото няма правила”.

Финансовият министър изтъкна, че десетки, стотици милиони се източват от системата на ДДС чрез некоректно ползване на активи и даде пример с това, че само 2-5% от купуваните нови автомобили се регистрират на физически лица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.