ВКС върна “старото” дело “САПАРД” за ново разглеждане

Подкопаване на съдебната независимост

Върховният касационен съд (ВКС) е уважил искането на главния прокурор Сотир Цацаров и е върнал делото за пране на 7.5 млн. евро по програма САПАРД на апелативния съд за ново разглеждане. Новината се потвърждава от съобщение на сайта на ВКС.

Става въпрос за „старото” дело „Сапард”, доколкото в момента в Специализирания наказателен съд има друго такова дело по същите обвинения и със същите обвиняеми.
По „старото” дело „Сапард” Марио Николов, Людмил Николов и останалите обвиняеми бяха оправдани на две инстанции. След оправдателната присъда на Върховния апелативен съд прокурорът Стойчо Ненков оттегли протеста срещу решението на магистратите, в резултат на което бе уволнен. Срещу него започна досъдебно производство за възпрепятстване на правосъдието, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС делото да бъде върнато на ВАС.
В понеделник, от трети опит, в Специализирания наказателен съд бе даден ход на „новото” дело САПАРД. Часове по-късно съдията Пламен Панайотов си направи отвод след като стана ясно, че един от подсъдимите – Марио Николов – води срещу него дело за оклеветяване, свързано с материали от делото “САПАРД”, когато съдия Панайотов е бил прокурор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.