ВКС постанови доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев

Върховният касационен съд (ВКС) осъди на доживотен затвор без право на замяна Лазар Колев, който е обвинен в убийството на двете сестри Росица и Христина Белнейски. Това се случва осем години след убийството и след като вече веднъж ВКС върна делото за ново разглеждане от апелативния съд в Пловдив, заради допуснати нарушения. На два пъти същият съд осъжда Колев на доживотен затвор.

На сайта на ВКС е публикувано цялото съдебно решение, което заема 48 страници.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят до 31 януари, когато телата им са намерени в местността “Грамадите” край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна. Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно.

В края на 2008 година бе открит биологичен материали от Лазар Колев под ноктите на Росица и Христина.

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев – единственият подсъдим за жестокото убийство. В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд “доживотен затвор без право на замяна” за Колев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.