ВКС остави в сила присъдата на съдийка, шофирала с 5,02 промила алкохол

ВКС атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за съдебната власт

Върховният касационен съд (ВКС) не уважи подаденото от осъдената Майа Иванова Попова – бивш зам.-председател на Районен съд – гр. Пазарджик, искане за възобновяване на производството по дело на Окръжен съд – гр. Пловдив, по което с въззивно решение №308/03.12.2014 г. е потвърдена присъдата на Районен съд – гр. Пловдив, с която Майа Попова е осъдена на 2 години пробация и лишаване от право да управлява МПС за същия срок, тъй като е заловена да шофира автомобил с концентрация на алкохол в кръвта 5,02 промила.

Майа Попова не се е явила на заседанието на ВКС, въпреки че е била редовно призована. В съдебната зала магистратката е била представлявана от своя адвокат.

В края на април 2011 г. Майа Попова катастрофира в паркиран автомобил, изпада в безсъзнание и е откарана е в болница, където са и взети две кръвни проби в рамките на три часа. Изследването показало наличието на 5.02 промила алкохол в кръвта й (при първата проба) и 3.92 промила (при втората проба). Съдийката твърди, че й е станало лошо, а според прокуратурата – тя е била много пияна. Но тъй като кръвните проби били взети без разрешение на съд, каквито били изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, Пловдивската районна прокуратура прекрати досъдебното производство. Окръжната прокуратура обаче го отмени и го върна за ново разследване, след което последва и присъдата на Районен съд-Пловдив.

На 22 март 2012 година ВСС единодушно освободи съдия Майа Попова като зам.-председател на Районен съд – Пазарджик и я понижи в редови съдия именно заради разследването срещу Попова, че е шофирала с огромно количество алкохол в кръвта. На това заседание на ВСС, обаче, не бе образувано дисциплинарно производство срещу съдия Майа Попова. Такова производство бе образувано на 12 юни 2012 г. по предложение на тогавашния главен съдебен инспектор Анна Караиванова, но не за шофиране в пияно състояние, а за множество просрочени дела.

Тогава “Правен свят” съобщи, че през инспекторите са извършили проверка на Наказателното отделение на РС-Пазарджик и са установили, че за две години (от 1 януари 2010 г. до 31 декември 2011 г.) съдия Попова е забавила от 1 до 7 месеца изписването на 73 дела.

На 27 септември 2012 г. ВСС с 13 гласа “за” подкрепи предложението на дисциплинарния състав да не се налага на съдия Майа Попова никакво дисциплинарно наказание за просрочени дела, тъй като има здравословен проблем, заради който тя често отсъства от работа и не може да си изписва делата навреме.

В момента Майа Попова е съдия в ХІІ състав на наказателната колегия на Районен съд – Пазарджик.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.