ВКС оправда Христо Ковачки по всички обвинения

Върховния касационен съд оправда Христо Ковачки по всички обвинения.

С Решение № 242 от днес ВКС потвърди оправдателната присъда на втора инстанция. Оставя в сила въззивна присъда на Софийския апелативен съд.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

„Макар и след 6 години и стотици съдебни заседания, вярвах, че ще бъда оправдан, защото в противен случай означаваше да подложа на съмнение обективността на българските институции”, коментира решението на съда Ковачки, цитиран от КРОСС.

На 21 април 2014 година Софийският апелативен съд оправда изцяло Ковачки за това, че от 14 февруари 2005 година до 14 септември 2006 година и от 16 октомври 2006 година до 14 юли 2008 година е укрил данъчни задължения за общо над 16 млн. лв., декларирайки реално платен данък добавена стойност по фиктивни сделки с определени доставчици.

Така бе отменена на втора инстанция присъдата на Софийски градски съд от 14 април 2011 година който осъди Христо Ковачки на три години условно и пет години изпитателен срок за укриване на данъчни задължения за общо 16 781 960 лв., чрез 4 свои фирми.

Според прокуратурата, който по-късно оспорва решението на Софийския апелативен съд, Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема според обвинението Ковачки избегнал да плати данъци. Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". През цялото време Ковачки твърдеше, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там.

На 29 май 2012 година Софийският апелативен съд оправда за първи път Ковачки. В последствие обаче делото стигна до Върховния касационен съд, който на 11 септември 2013 година го върна на апелативния съд за ново разглеждане, заради недостатъчен анализ на доказателствата и така се стигна до второ оправдаване на бизнесмена на втора инстанция, което пък днес бе потвърдено окончателно от ВКС.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Е как така става ,а онзи с кокошките не е оправдан.

Leave a Reply

Your email address will not be published.