ВКС окончателно оправда Цонев, Сантиров и Попов

Делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов приключи с окончателното им оправдаване от Върховния касационен съд (ВКС), съобщи специализираният сайт “Правен свят”. Медията цитира и част от решението на съда, където подробно и аргументирано се обяснява, че делото е “емблематичен пример” за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, който в момента е шеф на Столичното следствие.

Приключилият съдебен процес ще се запомни и със скандалния арест на Николай Цонев на 1 април 2010 г., при който тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев го обяви за “абсолютен престъпник” и го постави на колене.

Още по време на разследването, а впоследствие и в съдебна фаза, стана ясно, че по делото има много сериозни данни, че не подсъдимите, а основният свидетел Петьо Петров е бил активната страна в осъществяването на престъплението. По време на целия процес и при последователните оправдателни присъди прокуратурата отказваше да коментира наличието на провокация към подкуп и евентуално търсене на отговорност на следователя Петров (известен и с прякора Пепи Еврото).

В крайна сметка всички съдебни инстанции посочиха активното поведение на Петьо Петров като явна провокация към подкуп, изтъква “Правен свят”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.