ВКБООН : Шокирани сме от инцидента, при който загина имигрант

Комисар: Избягвайте мигрантите, агресивни и обучени са

От Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България, заявиха че са шокирани и осъждат инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант.

“От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо”, каза Борис Чеширков, говорител на ВКБООН в интервю за БНР. Той изтъкна, че бежанците са изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи.

Чешираков изтъкна, че независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.