Вивиан Рединг: Великобритания е най-големият износител на хора в ЕС

Зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг защити в интервю за Би Би Си правото на свободно придвижване и труд на гражданите на всички държави от Европейския съюз.

“Знаете ли, че Великобритания е най-големият износител на хора в ЕС – 2,2 милиона британци са предпочели континентална Европа. Това означава, че ако британците желаят да напускат, други искат да дойдат във Великобритания. Това е свободата, която сме си дали в нашите демокрации”, заяви Вивиан Рединг, цитирана от БНР.

По време на своето посещение в Лондон Вивиан Рединг защити тезата, че емигрантите от Европейския съюз работят по-усърдно от британците.  Рединг говори и пред френски журналисти, на които каза, че във Великобритания емигрантите от ЕС са “икономически по-активни” от британските работници. Освен това еврокомисарят за пореден път критикува опитите на британското правителсво за ограничаване на достъпа на емигрантите до социални помощи.

Както е известно, британският министър на пенсиите Йън Дънкан Смит иска да въведе срок от две години, преди имигрантите да имат право да кандидатстват за социални помощи, а не само три месеца, както е понастоящем, като има подкрепа за тази радикална мярка от Германия, Италия и Холандия.

Вивиан Рединг обаче посочи, че 93 процента от заявленията за социални помощи са от британци и само 2,1 на сто от граждани на ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.