Вивиан Рединг пристига на посещение в България

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг пристига на посещение в България, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Програмата на визитата предвижда Вивиан Рейдинг да бъде приета от президента Росен Плевнелиев, както и да има среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

На 23 юли Вивиан Рединг ще участва в публичния Граждански диалог, който е част от дебатите с европейските граждани, които заместник-председателят Рединг и други комисари на Европейската комисия, заедно с национални и местни политици, провеждат в цяла Европа през 2013 г. – Европейската година на гражданите.

Мненията на гражданите ще улеснят Комисията при изготвянето на плановете за бъдещи реформи на ЕС и предстоящи промени на договорите, както и при бъдещи законодателни инициативи. Една от основните цели на диалозите е и подготовката на изборите за Европейски парламент през 2014 година.

Ден преди посещението си Вивиан Рейдинг отправи чрез БНР призив за политическа стабилност и национално единство.

„Много е важно обществото да се гради на основата на баланс на политическите сили. Затова искам да отправя призив за политическа стабилност и национално единство. Смятам, че политическите партии в страната трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения”, каза Вивиан Рединг в интервю за предаването „Неделя 150”.

По думите й, реформите в правосъдната система, предприети от България, са в начален етап и те трябва да продължат, не за да бъде доволен един или друг комисар, а заради правата на гражданите, доверието им в държавата и заради националната икономика. Рединг заяви, че ще настоява пред президента именно за продължаване на необходимите реформи и ще го призове да съдейства за постигане на политическа стабилност и съгласие между политическите партии.

„Механизмът за сътрудничество и проверка е един допълнителен метод, създаден с цел да подпомогне реформите, необходими за изграждане на една силна България”, допълни Рединг.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.