Вицепрезидентът: Важно е институцията ни да се избави от низки политически страсти

Дейността на временната комисия в парламента, която ще разследва срещите на президента Росен Плевнелиев, е опит да бъде вкарана президентската неутрална власт на политическото поле. Това не е добре за президентската институция, за парламента и цялата държава. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
Тя бе категорична, че парламентарната комисия няма право да задължава президента да се яви на изслушване и че президентската институция е унижавана по този начин.
„Президентът направи това, което смята за правилно – излезе и каза: „Аз няма да отида” и даде обяснение защо. Той е преценил, че това е чист ход и го е направил. За мен е важно нашата институция да се избави от низки политически страсти и да излезе по-добра и по-елегантно от ситуацията. Сега сме останали на нивото на конфронтацията. Когато става дума за напрежение от този вид, много достолепно президентът би могъл да отиде пред народното представителство и да говори пред всички, не за да се обяснява на този или онзи, че е ходил по срещи, че не е отишъл заради личния си интерес, че не е нарушил държавния интерес. Въпроъст е, че от нашата институция трябва да излезе съвсем друго послание и то трябва да бъде следното: държавният глава защитава националния интерес и не работи за лични интереси. Той го прави, но би могло по достолепен начин да се чуе това”, заяви вицепрезидентът Попова.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Гледах това интервю и съм силно впечатлен. Даже меко казано впечатлен. Зарадвах се. Подобно говорене като цяло не се демонстрира всеки ден от български политик. Права е за всичко, което казва. Точно така трябва да изглежда и така трябва да се държи един президент. Поздравления на вицепрезидента.

Leave a Reply

Your email address will not be published.