Вицепрезидентът Попова изнесе лекция в Университета „Мейджи“ в Токио

Преподаването на български език в Университета за чуждестранни езици в Токио е от изключително значение за поддържане на традициите на българистиката в Япония, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Университета „Мейджи“ в Токио, където изнесе лекция, посветена на историята, настоящето и бъдещето на двустранните отношения между България и Япония.

„Много бих искала да получи тласък развитието на българистиката в Япония. По моя инициатива и със съдействието на Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и посолството ни в Токио българската страна предприе активни мерки да бъде запазено и най-вече развито преподаването на български език в Университета за чуждестранни езици в Токио“, подчерта вицепрезидентът. Маргарита Попова изрази увереност в разширяването на този процес и разпространяването му в, по думите й, „изключително богатото и престижно академично поле в Япония“.

Вицепрезидентът припомни усилията в подкрепа на изучаването и разпространението на българския език в чуждестранни университети и училища. „В тази кауза виждам богат потенциал и перспективи, и ще продължавам да търся нови съмишленици“, каза Маргарита Попова.

В лекцията си българският вицепрезидентът направи преглед на историческите връзки между българския и японския народ, като изтъкна значението на първите български правни документи.

На среща с ректора на висшето учебно заведение проф. Кеничи Фукумия вицепрезидентът коментира избора да изнесе лекция пред възпитаниците на „Мейджи“ с юридическото начало на университета, както и с отстояваните там от създаването му до днес принципи на равноправие, законност и ред в обществото. „Ще се радвам да бъде задълбочено сътрудничеството на вашия университет със Софийския университет „Свети Климент Охридски“, каза Маргарита Попова. От ректорското ръководство на „Мейджи“ вицепрезидентът получи уверение, че университетът ще работи активно за надграждане на сътрудничеството с България.

Проф. Кеничи Фукумия представи доц. Любомир Топалов, преподавател по политически науки в „Мейджи“, като един от най-изявените професионалисто и го посочи като символ на възможностите за успешно сътрудничество в областта на науката и културата между Япония и България.

На 23 май вицепрезидентът Маргарита Попова ще разговаря с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и с генералния директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки Акико Игая.

Снимка: Прессекретариат

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.