Вицепрезидентът Попова изненада Плевнелиев с „приятелски огън”

“Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай, президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор”. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова отговори на репортерски въпрос дали тялично би се явила пред анкетна комисия в Народното събрание, ако това бъде поискано от депутатите. Повод за този въпрос стана оповестеното от президента негово намерение да не се явява пред временната анкетна комисия, която парламентът създаде, за да проучи факти и обстоятелтва за неотдавнашната среща във Виена на Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания EVN Щефан Шишковиц. След което президентът Плевнелиев коментира в „Пожелахте да говори”:: “Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива”.
Маргарита Попова коментира, че “това (неявяване) е силен политически ход, политическо действие и държавническо действие, така че трябва внимателно да бъде обмислено”. Вицепрезидентът обаче не засегна това дали създадената от Народното събрание комисия е конституционносъобразна или противоречи на основния закон.
Държавният глава обяви по време на интервюто си по bTv, че създаването на комисия срещу него е “съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата” и че “големият въпрос е дали ще допуснем… да се наруши балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”.
Както вече съобщихме, по-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева обяви, че партията на Бойко Борисов ще внесе жалба в Конституционния съд срещу създаването на комисия в Народното събрание, която да разследва държавния глава.
В края на април Маргарита Попова заяви по адрес на президента и съветниците му, че й се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които налага вето върху закони. По-рано Попова не скри своите резерви и по инициативата на Плевнелиев да предложи референдум за изборните правила едновременно с евровота.
Днешното изявление на вицепрезидента Маргарита Попова така и не се появи на сайта на президентската институция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.