Вицепрезидентът: Не участвам във формирането на служебния кабинет

Вицепрезидентът Маргарита Попова съобщи пред bTv, че не участва в разговорите на президента Росен Плевнелиев за формирането на служебния кабинет, тъй като това е единствено в неговите прерогативи. Заместничката на държавния глава коментира и вчерашното обръщение на Росен Плевнелиев към народните представители, след което президентът беше критикуван от представители на БСП, че превишава правата си, настоявайки за актуализация на бюджета и за повече права за служебното правителство.

“Президентът Росен Плевнелиев не си е превишил правомощията с изказването си в Народното събрание вчера. Президентската институция не е изпълнителна власт, не е парламент, не е партийна централа. Нашите задачи са други – обединителни, умиротворителни”, изтъкна Маргарита Попова в предаването „Тази събота”. Според нея въпросът за Закона за бюджета е работа на изпълнителната власт, но президентът има право да се притеснява за бюджета, защото в момента сме в ситуация, когато се избира служебно правителство. “Но ние не сме изпълнителна власт. Бюджетът е философия на управлението“, подчерта Попова. По думите й президентската институция е ключът за разбирането на властите в държавата. Тя не бива да персонифицира, да бъде импулсивна и емоционална в реакциите си и да забравя, че е олицетворение на държавничеството.
„Всеки акт на държавен глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа. Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила Българската конституция – на парламентарна република, за да няма недоразумения“, каза още вицепрезидентът Маргарита Попова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.