Вицепремиер: Внасям нови 100 мерки за по-малко бюрокрация

Икономическият вицепремиер Даниела Бобева обяви пред БНР, че утре внася в Министерски съвет още 100 мерки за намаляване на административната тежест. Те са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата. По мнението на Бобева тези мерки са важен резултат от всеобщото убеждение, че е необходимо да се намали административната тежест.

Другата трудна реформа е административната, призна Даниела Бобева:

„Установих, че поне от 2000-та година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да вземат правилните решения”, коментира вицепремиерът. Според Бобева основният акцент в бюджета за 2014-а година трябва да е (даването на) пари срещу (провеждането на) реформи., Бобева призна, че в работата си като вицепремиер основни трудности среща в областта на електронното управление, за което са изхарчени над 200 милиона лева.

„В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно”, казва Даниела Бобева. Тя уверява, че до края на годината правителството ще се опита да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои сфери. По думите на вицепремиера, това ще бъде полезен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.