Вицепремиер: Дефицитът в енергетиката може да доведе до режим на тока

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

Има реална опасност до края на годината в различни части от страната да бъде наложен режим на тока, заради огромните липси в бюджетите на енергийните дружества. Това съобщи пред bTv служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя изрази надежда да не се стига до такива крайни мерки, като в същото време призна, че наистина не знае до какво ще доведе “дупката в частния и държавния сектор, която тепърва ще установим”. Според вицепремиера действията на органите, които регулират този сектор, продължават да бъдат, меко казано, странни и политически. Захариева, която министър и в предишното служебно правителство, смята, че сега положението в енергетиката се е влошило още заради неадекватни действия на ДКЕВР.

“Дупката в енергетиката беше 1 млрд. лв. на годишна база. В момента дупката по предварителни оценки, които имаме и в държавните дружества, изключително тежкото положение на НЕК, са може би около 3 млрд. лв.”, обясни служебният вицепремиер.

За да не се окажат големи части от страната на тъмно и студено през зимата, новият служебен кабинет създава енергиен борд с участието на експерти от Световната банка, Европейската комисия и всички засегнати страни, който да потърси изход от кризата.

Захариева обясни и че съществува реална опасност липсите в държавните енергийни дружества да се превърнат в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.