Вицепремиер: Бюджетът трябваше да бъде актуализиран от предишния парламент

Ако предишното Народното събрание и правителството бяха подходили отговорно и актуализирали бюджета, нямаше да се занимаваме с това нещо. Това заяви в предаването „Денят започва” по БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. – „Но това не се случи или поне се случи по този начин, който задълбочи още повече нещата: актуализира се бюджета само на Здравната каса, без да се актуализира бюджетът в останала част, при положение че беше ясно, че ще има огромно неизпълнение на приходната част, че имахме спрени две оперативни програми и при положение че беше ясно, че имаме затворена банка”, допълни Захариева.

Вицепремиерът за пореден път обясни, че служебното правителство е подготвило проект за актуализация на бюджета, за да няма забавяне, тъй като ако този проект е трябвало да се прави от следващото редовно правителство, вероятно нещата са щели да се случат чак в края на ноември. Екатерина Захариева преповтори, че в момента няма пари за поддръжка на пътищата и важни ремонти по тях, а недостига на средства може да доведе до спирането отново на плащанията по оперативните програми.
„В момента въпреки всичките усилия, които се полагат за подобряване на приходната част, нашата прогноза е, че неизпълнението на приходите в действащия бюджет ще бъде около 1,1 млрд лева”, обяви Екатерина Захариева.
Междувременно в сутрешния блок на bTv финансистът Владимир Каролев прогнозира, че дупката в бюджета ще е 1,5 млрд. лева, а Петър Ганев посочи 3 млрд. лева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.