Вина за провала на матурите носели търговците в храма

Училището се превърна от храм на знанието в един безумен пазар. Нахлуха търговците в храма, започна безумната търговия и ние очакваме добри резултати. Търговията е до процеса с тестовете, превръща в място на възпроизвеждаща се неграмотност. ВУЗ-овете с пълна пара бълват неграмотни”. Това мнение защити Цецка Петрова, преподавател по БЕЛ, 119 СОУ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

“Изпитът в този си формат е некоректен към зрелостниците, защото в гимназиален курс те учат 3 часа литература, а това, на което ги изпитва изпита в 1/2 от обема му е учено до 7 клас”, посочи Петрова. По думите й некоректен е и по друга причина – не може цялата обществена среда да вменява, че националното не е ценност и накрая да очакваме учениците да разсъждават каква ценност е националното.

“Стига вече с тези експерименти. Учениците трябва да знаят, че образованието не е само атрактивност, не са само технологиите, а ученето е усилие, труд и постоянство. Обществото трябва да зададе ясна представа какво трябва да очаква от ученика на изхода от средното училище”, призова Петрова.

По думите й форматът на матурата е непродуктивен и това е ясно още с навлизането му. “10 години обаче нищо не се промени в него, а напротив – липсва всякакъв баланс. Работата с текст е неглижирана и няма как да има друг резултат”, добави тя.

Причините за ниските резултати на зрелостните изпити не се крият в това, че е осуетено преписването, подчерта тя. По думите й ясно е, че резултатите на матурите и всичко, което наблюдаваме в училището е продукт на общественото отношение към него и знанието изобщо.

Резултатите от матурата са политика, а именно това е държавното отношение към училището, смята още тя.

“Ако съдим броя на двойките твърде много неща са затруднили зрелостниците. Подозирам, че голяма част от тях дори не са прочели внимателно условията, а са залагали на интуиция и на телепатия така, както училището на бъдещето ще изисква от тях. Училището подценява ученето и знанието. Всичко, което се случва в българското училище през последните години внушава на учениците, че ученето трябва да бъде атракция, трябва да бъде спекулация и в никакъв случай, че е един труд, постоянство и усилие”, посочи преподавателката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.