Вигенин: Ще търся помощ за кризата с бежанците в Ню Йорк и Брюксел

Има немалко очаквания по време на сегашната сесия на Общото събрание на ООН да се направят важни стъпки за спирането на конфликта в Сирия и преминаване към разговори за мирно развитие на страната. Това каза в предаването на БНР "12+3" министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е на посещение в САЩ заедно с президента Росен Плевнелиев.

Външният министър увери, че въпросът за съдействие на България по отношение на бежанския поток ще бъде поставян по време на всичките му срещи през следващата седмица, като се надява страната ни да получи политическа и техническа подкрепа, а защо не и финансова.

„Днес имам поредица двустранни срещи с представители от региона. Това, което е важно за България, и моето послание към тях ще бъде, че Близкият изток е близо до страната ни и нестабилността там създава проблеми за нас и най-видим е големият брой бежанци. Ако не бъде спрян този конфликт, ще се изправим и пред други рискове”, изтъкна Вигенин пред БНР. Министърът на външните работи допълни, че след като се върне от САЩ, заминава за Брюксел, където ще има срещи с представители на ЕК, за да се уточнят детайли около проблема с бежанците. По думите на Вигенин, без да драматизираме ситуацията в България, тя наистина е тежка за нас и ние първо трябва да го обясним на нашите партньори.

Смисълът е тези хора, които напускат Сирия и идват тук, да получат нормално човешко третиране, а много скоро ние в България няма да сме в състояние да го гарантираме, посочи Вигенин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.