Вигенин и Дачич обявиха подкрепата си за “Южен поток”

В Белград министрите на външните работи на България и на Сърбия Кристиан Вигенин и Ивица Дачич се обявиха за реализирането на газопровода “Южен поток”, чието строителство на българска територия бе спряно по изричното настояване на Европейската комисия.

Вигенин е на официално посещение в сръбската столица по покана на своя колега Дачич, който е и първи вицепремиер на сръбското правителство.

На тяхната съвместна пресконференция Кристиан Вигенин изтъкна, че България не разглежда хипотеза, в която “Южен поток” няма да бъде реализиран, защото това е важен проект, свързан с енергийната сигурност не само на страните, през които минава газопроводът, но като цяло и за Югоизточна Европа.

Ние сме в пряк, смятам конструктивен, диалог с ЕК, по условията по реализацията на проекта, каза Вигенин. Българският министър на външните работи добави, че се надява още в следващите седмици да има повече яснота и да може да бъде възобновена работата по строителството на “Южен поток” на територията на България.

На свой ред Ивица Дачич изтъкна икономическите ползи за Сърбия от изграждането на газопровода “Южен поток”.

В началото на съвместната пресконференция Кристиан Вигенин изтъкна, че България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си.

Отношенията между двете държави са стабилни и искрени и ние искаме те да се основават на общи интереси, заяви от своя страна Ивица Дачич.

Двамата първи дипломати се договориха за провеждането на политически консултации между външните министерства на двете страни през есента на тази година. Тяхната цел е да се даде възможност на експертно ниво да продължи работата по Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, както и да бъдат обсъдени въпроси, свързани с процеса на евроинтеграция на Сърбия.

В рамките на визитата си в Белград българският външен министър Вигенин се срещна и с президента Томислав Николич, с когото обсъди европейската перспектива на Република Сърбия.

България подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС, защото вярваме, че еврочленството на страните от Западните Балкани е гаранция за стабилността на региона, заяви Кристиан Вигенин. Сръбският държавен глава благодари за подкрепата на България и подчерта, че засиленото сътрудничество между двете страни – както в двустранен, така и в многостранен план – ще допринесе за благосъстоянието и повишаването на стандарта на живот на българския и сръбския народ.

Министър Вигенин разговаря и с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, с която обсъди възможностите за разширяване на парламентарното сътрудничество.

Снимка: МВнР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.