Видеокамерите ще ни спасят от репортажи за опасани със СРС-та хлапета

иглика коментар

Столична община ще монтира видеокамери в датските градини. Най-сетне! Даже бих казала, че общинарите са безвъзвратно закъснели с тази мярка, която може да покаже кой е крив и кой е прав в безкрайните спорове между разгневени майки и директорки на детски заведения, за които националните телевизии ни информират почти ежедневно.

Какво виждаме в тези новини? Че грижите на децата са прераснали в хибридна война, благодарение на модерните средства за шпионаж. От едната страна на барикадата са родители, които периодично опасват със СРС-та хлапетата си, за да покажат пред някоя телевизия как лелките от градина “Здравец”( примерно) се карат на рожбите им и как децата са започнали да си гризат ноктите си в резултат на стреса. От другата страна са лелките, учителките и директорките, които обясняват, че и вкъщи децата също чуват обиди, което не е лъжа, но няма как да докажат, защото не са монтирали предаватели в дрехите на децата, за да записват родителите им. Така персоналът, който поради липса на СРС-та е представен като банда злодеи в бели престилки, разполага единствено с “досадните” си аргументи, че когато на човек се пада грижата за над 20-30 деца, възпитавани по различен начин и с различен темперамент, няма как винаги да си спокоен, освен ако не си на антидепресанти. Разбира се, никой не отрича, че има случаи на възпитателки, които са си сбъркали професията и нямат място в детски заведения. И най-добре за техните издевателства са информирани директорите и колегите им. Такива случаи обикновено завършват със скандал и уволнение. Но те са рядкост. Затова видеокамерите са добро решение и ще ни спасят от необходимостта да гледаме постановки, в които не е ясно каква е цялата истина за отношението в детските заведения, но затова пък в обществото се нагнетява напрежение и се създава впечатление, че детските заведения са вид казарма. Още повече, че видеокамери има във всички частни детски заведения, където стриктно се следи какви грижи се полагат за децата и родителите знаят за какви грижи плащат. В този тип заведения грубото отношение е рядкост, на персонала е забранено да ползва мобилни телефони по време на работа, всеки си знае мястото, а за да бъде осигурено професионално отношение, заплащането е двойно. Така се мотивират работещите да дават най-доброто от себе си, ако не искат да загубят мястото си.

Крак в изкуството на шпионажа в държавните детски градини повлече репортаж с една майка от 2011 година. И оттогава до днес в най-гледаното време сме свидетели на един същ сюжет – лоши учителки и невинни деца, в който само участниците са различни. Например в ролята на разобличители се включват вече не само майки, но и бащи, а последният репортаж за обиди от страна на лелки, който гледах, беше за три майки, които колективно са опасали децата си със СРС-та и се кълняха пред камерите, че след обидите, които в интерес на истината не съдържаха квалификации, ще преместят децата си в друго държавно заведение, където не ми стана ясно каква точно грижа ще получат децата им. И как лелките и учителките ще гледат на новите попълнение. Като на Петьо Еврото или като на агент на ДАНС.

След като Столична община е извадила тоягата с монтиране на камерите е добре да подаде и моркова. като увеличи заплатите на хората, които работят в детските заведения. С месечно възнаграждение от 500 лева няма как да се очакват адекватни грижи. Хора, които не могат да си платят сметките, трудно могат да бъдат спокойни.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.