Видео: “Нашата полиция” ни пази с бой и псувни

Потресаващ запис на непровокирано полицейско насилие над момче и момиче в центъра на София беше излъчен от Нова ТВ. Кадрите са от любителско видео, направено от терасата на близката жилищна кооперация. Във видеоклипа се вижда как петима униформени спират младата двойка – вероятно почерпена, за проверка на документите на улица „13 март”. След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил. През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.

По информация на БНР заснетата случка е станала през 2014 година и е на територията на Първо РПУ в София.

От МВР обясниха, че полицейският патрул е пристигнал на място заради сигнал от граждани, че младежите нарушават нощната тишина. Те са били задържани за хулиганство, но след това преписката по случая е прекратена.

„Законът за полицията позволява да се употреби насилие при съпротива, но в случая няма съпротива и насилието не е свързано със законни действия на полицията”, коментира в студиото на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски. Той бе категоричен, че в случая има извършени престъпления от полицаите, има нанасяне на лека телесна повреда, има елемент на обида с действие, защото не може при липса на съпротива да слагаш белезници. Марковски допълни, че когато някой обиди полицай – ако в случая е имало подобна нещо – редно е полицаят да напише докладна записка и да го даде на прокурор за обида на длъжностно лице.

Не бива да се обобщава работата на полицията, но не може хората на закона да извършват престъпления, мярката толкова е надхвърлена, че стига до престъпление. Вече се знае кои са, никаква трудност не е да се разбере кои са тези полицаи, изтъкна адвокатът.

МВР вече е предприело действия за проверка на случая и уточняване откога е той, научи Нова. Предстои да се изясняват обстоятелствата, както и кои са служителите на реда.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.