Ветроходът на „Грийнпийс” Rainbow Warrior пристига във Варна на 20 август

Kорабът на „Грийнпийс” Rainbow Warrior ще бъде на Морска гара, Варна в края на август. Визитата е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация за енергийна [Р]eволюция.
Във Варна корабът ще подкрепи кампанията ни за чиста енергия – ще представим възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници на ниво домакинство и община, обясни Деница Петрова, която ръководи „Грийнпийс” – България
Варна е част от европейския тур на ветрохода, койтот ще обиколи 10 страни, като във всяка една ще подпомогне кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива – въглища, нефт, шистов газ.
Rainbow Warrior е първият кораб на „Грийнпийс“ специално проектиран и построен за организацията – за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно на вятър, като неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.
Еко-характеристиките на Rainbow Warrior включват: форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; биологично третиране на отпадната и сива вода; третиране на вредните газове; най-високи екологични стандарти на всички двигатели; нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“ и други.
На 20 август на борда на Rainbow Warrior ще има прес-конференция, а на следващия дне ветроходът ще е домакин на кръгла маса на тема „Зелена енергия за моя дом, бизнес и община”.
Rainbow Warrior ще бъде отворен за посещения, а на кея до него “Грийнпийс” организира Слънчев фестивал – арт- събития, изложба, музика и демонстрационни инсталации.
Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.