Версии за атентата срещу Ал. Петров – бутафория, предупреждение, тероризъм…

„Много хора биха могли да се страхуват от Алексей Петров, не само от управлението, а от всички сфери – и политика, и бизнес. Той е бил в една от службите, смятате ли, че той – напускайки от там и предвид неговата личност – не е взел или изнесъл някакви материали, които биха представлявали интерес за някои хора?”. Тази хипотеза за вчерашното неуспешно покушение среща Алексей Петров огласи в студиото на bTv бившият шеф на отдел “Убийства” в националната полиция и депутат в 39-то и 40-ото Народно събрание Ботьо Ботев. Според него предишният атентат срещу Алексей Петров (Стрелбата през август 2002 г. близо до басейна “Спартак”, при която бившата “барета” бе тежко ранен) е бил професионално подготвен, а при тази има големи пропуски, вероятно свързани и с начина на живот и на охрана на Петров, както и със сравнително необичайното оръжие.

„Да сплашваш някой с гранатомет е абсурдно твърдение”, категоричен е Ботев. Той е убеден, че човек не може да стреля с такова оръжие и да не желае резултат.

Алексей Петров наистина има много информация, смятам че това е терористичен акт, каза бившата главна редакторка на седмичника “Галерия” Кристина Патрашкова. Според нея опитът за покушение е политически мотивиран.

„На мен ми намирисва първо на бутафория, второ на сплашване и трето на некадърен килър”, каза разследващият журналист и бивш говорител на НСлС Иван Рачев. Според него не е възможно стрелците да не са знаели с каква кола се движи Алексей Петров. „Един или два взрива е имало последно? Защото ако е второто, значи стрелците са били двама”, допълни още той.

На въпрос какъв е мотивът за престъплението, Патрашкова припомни, че през 2011 година Алексей Петров е планирал да се кандидатира за президент. „Тогава той каза, че ще разкрие истината за банките и парите на държавата в банките. Тази банка беше единствена и това е КТБ. Тогава никой не смееше да говори, Цветан Василев и КТБ бяха свещени крави”, каза Патрашкова.

„Според мен не се връщат мутренските години, защото дори и те поумняха и разбраха, че с компютър и калкулатор се върши повече работа отколкото с бухалка и пистолет”, изтъкна Иван Рачев. По думите му политическият рекет е изместил тротоарния.

„Това не е криминално престъпление, а политически мотивирано. Според мен става въпрос за престъпление за информация”, посочи Патрашкова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.