Венцеслав Димитров: Фалитът на КТБ ще струва поне 5 млрд.

Докладът на Alix Partners за КТБ не бил най-секретното нещо на света, ще го публикуват в интернет

Фалитът на Корпоративна търговска банка ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата, прогнозира по БНР икономистът Венцеслав Димитров. Той бе категоричен, че държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Оценката на загубите от един евентуален фалит мисля, че ще възлезе на около 5 милиарда, отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, отделно как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните, коментира Димитров. Според него обявяването на КТБ в несъстоятелност ще бъде един извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е ново правителство.

Мисля, че има варианти за спасяване на КТБ, подчерта още Венцеслав Димитров. Той критикува управителят на БНБ Иван Искров, че не е запознал депутатите с всички възможни варианти за спасяване на банката, а само с една от възможностите.

Димитров е на мнение, че си струва по-подробно да се разгледа предложението на Оманския фонд за оздравяване на КТБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.