Венецианската комисия препоръча отчетност на главния прокурор

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

Да се разширят правомощията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като ѝ се даде възможност тя да избира председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), се казва в писмо на Венецианската комисия, цитирано от сайта “Правен свят”. Алтернативата на това е те да се избират с т.нар. двойно мнозинство – не само да има такова в пленарния състав на ВСС, но кандидатът трябва да бъде подкрепен и от мнозинството от съдии, избрани от съдии.

От комисията препоръчват и да има механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

Препоръките на Венецианската комисия са по повод измененията в конституцията и Закона за съдебната власт от декември 2015 година и лятото на миналата година. То е прието в петък и предстои огласяването на пълния му текст, съобщиха от Европейската комисия за демокрация чрез право.

В становището си Венецианската комисия оценява положително разделянето на ВСС на две колегии, както и избирането на членове на съвета от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство. От комисията обаче уточняват, че системата има недостатъци и те трябва да бъдат отстранени с по-нататъшни конституционни и законодателни изменения.

Сред исканите промени е в съдийската колегия на ВСС съдиите, избрани от съдии, да представляват поне половината от членовете, което сега не е така. От Венецианската комисия изразяват и загриженост за това, че прокурорите и главният прокурор все още имат значителна роля в управлението на съдиите.

Венецианската комисия препоръчва и  да се увеличи отчетността на главния прокурор, а ВСС да разработи процедура, която да позволява ефективно и независимо разследване срещу него, ако има данни за извършено нарушение. Освен това според комисията трябва сериозно да се ограничат правомощията и функциите на държавното обвинение извън областта на наказателното право.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.