Венелина Гочева: Нямам и никога не съм имала кредит в КТБ

“От седмица професионалните пощенски кутии разнасят компромат срещу мен и моите вестници. Твърди се, че съм имала кредит към КТБ. По този повод съм длъжна да заявя, че никога не съм имала заем от тази банка – КТБ. Това лесно може да бъде проверено в Кредитния регистър, ако някой си бе направил този труд.”. Това се посочва в съобщение до медиите от издателя на „24 часа”, „Труд”, „България днес” и другите вестници и списания на „Вестникарска група България” Венелина Гочева.

Ето и останалата част от това съобщение:

Както всички добре знаят, през 2012 година купих вестниците “24 часа”, “Труд”, “168 часа”, “България днес” и останалите издания на ВГБ. Купих ги с кредит от Инвестбанк и когато влязох във владение те бяха в тежко финансово състояние в резултат на дългата вестникарска война по онова време. Влязох в тази сделка след 25 години работа в „24 часа”.

Моят бизнесплан предвижда да освободя вестниците от ненужните активи, така да изплатя кредитите и да се концентрирам в това, което аз и екипите на вестниците могат да правят най-добре – качествена журналистика. Част от този план е продажбата на недвижимата собственост на групата. Първият имот, от който се освободих, бе сградата на бившата печатница във Варна. Заради конфликтите между бившите собственици сделките ставаха по усложнени формули. Бързата продажба на Печатница “Варна” беше наложена и от това, че трябваше да платя заплати и да погася дългове за вестникарска хартия.

През есента на 2012 г. „Про нюз” сключи предварителен договор със “Сайга консулт” за продажба на един от активите на “Медийна група България Холдинг” – „Печатница Варна”, на стойност 7 милиона евро, за който бе дадена предплата.

Финализирането на сделката стана възможно едва през 2014 г. след отпадането на запора върху акциите на МГБХ, който беше наложен през 2011 г. в резултат на споровете между бившите съдружници Любомир Павлов и Христо Грозев. В момента, в който продажбата можеше да се финализира, „Про нюз” предложи на „Сайга консулт” да изпълни задължението си по предварителния договор, но за съжаление, все още нямам отговор от тях. Подготвяме да заведем дело за обявяване на предварителния договор за окончателен. Разбирам, че „Сайга консулт” има претенции към „Про нюз”, но съм убедена, че ще решим този търговски спор. И аз научих от в. „Капитал” преди 2 седмици, че „Сайга консулт” имала задължения към КТБ. Смятам, че включването на “24 часа”, “Труд” и другите издания на групата в подобен компромат е средство за натиск върху мен лично и върху независимостта на журналистиката. Декларирам, че няма да се поддам на шантажа и вестниците ще продължат да предлагат същото високо качество журналистика.
Според последното изследване на институт “Отворено общество” българите имат най-високо доверие на в. 24 часа следван от в. “Труд”, което може би е сред причините за атаката, завършва съобщението, подписано от Венелина Гочева.
Припомняме, че “Протестна мрежа” разпространи днес свое разследване, което показва, че кредити за близо 30 млн. лв. са били раздадени на три водещи компании на медийния пазар от фирми, свързани с КТБ.
Списъкът включва „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и др. Авторите на разследването посочват, че разполагат с документи, доказващи, че тези кредити не са обслужвани и по тях още преди затварянето на КТБ е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани.
Изтъква се, че периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август – и трите в Софийски градски съд. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 г. от „Сайга консулт“ ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на бул. “Цар Борис III” 159, където са „Бромак“, TV7 и множество свързани фирми с КТБ, посочват от “Протестна мрежа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.