Велизар Енчев: Искров е взимал 45 хил. лв. заплата месечно

Досегашният гуверньор на Българската народна банка Иван Искров е получавал 45 хиляди лева месечна заплата, а подуправителите на централната банка – по 40 хил. лв. месечно.

Това обяви парламентарната трибуна независимият депутат Велизар Енчев, който бе избран от листата на Патриотичния фронт, позовавайки се на собствена информация от посветени кръгове.

По време на дебатите преди избора на нов шеф на БНБ, депутатът обясни пред колегите си в пленарната зала, че заплатите на ръководството на БНБ се формират по правилника за работа на централната банка, а не по Закона за БНБ

Енчев попита кандидатите дали подкрепят промени в Закона за БНБ, в които заплатите да се определят от НС. Той попита още дали ще обявят годишните си доходи и дали биха намалили заплатите си до размера на председателя на НС.

След избора на Димитър Радев за управител на Българската народна банка финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти, че не знае колко е заплатата на гуверньора.

По думите му заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение, отбеляза Горанов.

Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лв. активи примерно и да очакват да го правиш за 1000 лв. заплата, допълни той.

Според него трябва да е ясно колко взимат министрите и народните представители, но заплатите на професионалистите не е задължително да е тема на обществен дебат.

Попитан дали трябва да е публична информацията за заплатите на ръководството на БНБ Владислав Горанов отговори: “Това е добра инициатива. Може да я подемете. Първо вашите медии да извадите колко получавате. Вие имате претенции да имате власт върху общественото мнение също толкова колкото и народните представители”.

Попитан дали е нормално нов гуверньор да запази стар екип от подуправители, Горанов коментира, че най-важното е в банката да има професионалисти.

Той заяви, че работи много добре с двамата действащи подуправители на БНБ и мисли, че те са професионалисти.

“Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и че не се допусна политическа търговия с тях”, коментира министърът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.