Велислава Дърева: Изборите станаха брутална покупко-продажба на хора

Политическият анализатор и бивш депутат от БСП Велислава Дърева смята, че правото на гласуване в България е изродено в грозна търговия, а една от причините за това е бедността.

„Няма избори. Има брутална покупко-продажба на хора. За единия вечерен хляб човек отива и гласува”, заяви Велислава Дърева при участието си в сутрешния блок на Нова тв. Водещите бяха поканили г-жа Дърева и проф. Михаил Константинов, за да ковентират коя е най-подходящата дата за новия предсрочен вот, както и отхвърленото от парламента предложение за референдум по изборни въпроси.

Велислава Дърева се обяви за избори в началото на октомври. Същото мнение изрази и проф. Константинов, който бе още по-конкретен. Според него разумната дата за парламентарни избори е 12 октомври.

„Юли е абсолютно невъзможно. Това беше просто един психологически тест, който БСП хвърли и другите не го издържаха, защото решиха, че ще ходят на Халкидики”, заяви Дърева. Тя обясни и защо би гласувала “против” въвеждането на задължително гласуване, ако има референдум с подобен въпрос.

“От референдумът не би произлязло нищо, защото как ще санкционираш човек, който не отиде да гласува. Как ще накажеш един пенсионер, които взима ниска пенсия. Ще го глобиш ли? Това щеше да предизвика много ярък протестен вот, празни бюлетини и щеше да падне рязко цената на купените гласове”, категорична бе Велислава Дърева.

Тя коменетира и предлаганите от някои партии ограничения за правото на глас, например въвеждането на образователен ценз.

„Веднага образователен ценз, утре ще има имуществен ценз, накрая ще кажат да се гласува само в големите градове, после ще ограничат правото на жените на глас”, възмути се Дърева.

Проф. Константинов бе по-сдържан в оценките си.

„Една единствена е възможната разумна дата (за избори)- 12 октомври, защото до 15 септември разумните хора са на почивка с децата си”, каза математикът. Константинов припомни, че трябва да има 30 дни кампания. По думите му, “ако аз съм на морето, а кампанията е през август, ако видя нещо предизборно, ще изключа телевизора”.

Проф. Константинов също коментира евентуалното ограничаване на избирателното право.

„За мен като вътрешно убеждение не може гласът на един неграмотен избирател да е равен на гласа на Нобелов лауреат. Но ние не може да наложим такова ограничение в гласуването. Може да въведем сложна бюлетина, толкова сложна, че човек да се замисли как да я попълни”, каза Михаил Константинов. След което допълни, че това сее нарича „естествен образователен ценз”.

1 Comment

  1. Изборите не са само купени.Те преди всичко са жестоко фалшифицирани.И нищо при тях не е вярно – нто общия брой имащи право да гласуват,нито процентите на отделните партии.Всичко е нагласено според желанието на задкулисието.

Leave a Reply

Your email address will not be published.