Великобритания изпрати Маргарет Тачър с военни почести

Великобритания днес се прости с един най-известните, но и противоречиви премиери в своята история. Около 2300 гости от цял свят присъстваха на погребението на Маргарет Тачър в катедралата „Свети Павел” в Лондон.

Първата жена премиер на Великобритания бе изпратена с военни почести. Британската кралица Елизабет II присъства на службата в катедралата „Свети Павел”. За първи път монарх присъства на погребална церемония на бивш премиер на Великобритания след държавното погребение на сър Уинстън Чърчил през 1965 година, се посочва в обзора на „Фокус”.

Сред другите гости бяха бившите британски премиери Тони Блеър, сър Джон Мейджър и Гордън Браун. В Лондон са и двама български президенти – Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Погребението на Тачър е най-помпозното и церемониалното, което Лондон е виждал след смъртта на Кралицата майка през 2002 година.

Сегашният британски премиер Дейвид Камерън не произнесе обичайната за подобни поводи политическа реч, а прочете откъс от Евангелието.

В речта си по време церемонията Камерън заяви, че баронеса Тачър е била „смела жена, вършеща трудна работа.

Пред събралите се гости премиерът прочете откъс от Евангелието на Йоан. Четенето бе извършено в съответствие с волята на Тачър, която приживе е искала на погребението й откъси от Библията да прочете действащият премиер на страната, независимо от неговата партийна принадлежност.

Погребалната церемония бе предшествана от траурна процесия по улиците на британската столица.

Погребалният кортеж потегли от църквата „Дева Мария” в Уестминстър. Първата спирка бе в църквата „Свети Климент Дански”, където ковчегът с тленните останки на покойния британски премиер бе качен на карета.

В центъра на Лондон бяха въведени засилени мерки за сигурност. Около 4000 полицаи се грижеха за това кортежът да премине спокойно по улиците на британската столица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.