Васил Велев сменя Лили Маринкова в БНР

Журналисти искат Лили Маринкова да се върне в БНР

От утре, 7 юни, програма „Хоризонт“ на БНР има нов директор – Васил Велев, съобщи БНР. Велев е журналист с повече от 30-годишен опит в електронните медии. Започнал е като репортер в БНР, бил е новинар и редактор в тогавашния обеден блок на „Хоризонт“, както и водещ в “Нощен Хоризонт“. След спечелен конкурс, през 1992 година заминава на работа в Българската редакция на Би Би Си с договор за две години. Двайсет години по-късно все още е в Лондон и Би Би Си, но вече е в обединения нюзрум на британската обществена медия.

В последните три години е подготвял радиожурналисти в Тайланд, Малдивите, Филипините и на други места. Бил е член на жури на радио- и телевизионни конкурси.

Васил Велев има страст към новините, далечните пътувания, музиката и футбола, пояснява още БНР.
Лили Маринкова е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от хората в програма “Хоризонт”, съобщи “24 часа”. Пред изданието известната журналистк е отказала да говори. Тя е дългогодишен водещ в радиото, миналата година стана и директор на програма “Хоризонт”. Лили Маринкова е завършила Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“. В БНР е била водещ на предаванията „Разговор с Вас“, „Хоризонт преди всички“ и „Неделя 150“.

Телевизионната й кариера е свързана с Ефир 2 на БНТ в най-интересните години на прехода и предаванията „Открита линия“ и „Очевидци“. По-късно води авторското предаване „Вън от рая“ по Канал 3.

Маринкова е носител на наградите „Репортер на годината“, „Сирак Скитник за радиожурналистика“ както и на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество“. Съпруга е на драматурга Петър Маринков.
“Освободил съм директора на програма “Хоризонт” и съм назначил нов директор”, коментира генералният директор на БНР Александър Велев обясни уволнението на Лили Маринкова пред “24 часа”.

Известната журналистка е освободена от работа поради навършване на пенсионна възраст. Тя има навършени 62 години.

“Освен това като директор на програма “Хоризонт” тя е отговорна за нея, а програмата не е такава, каквато трябва да бъде”, казва още Велев пред 24 часа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.