Вече 18 дни няма връзка с 2 екипа на ОССЕ, изчезнали в Украйна

Все още не е изяснено местонахождението на 8 изчезнали членове на мониторинговата мисия на ОССЕ в Украйна, връзката с които бе прекъсната преди почти три седмици съответно в Донецка и в Луганска област.

“Нашият мониторингов екип за съжаление все още не може да се свърже с колегите от групите в Донецк и Луганск, с които изгубихме връзка съответно на 26 и на 29 май”, съобщи на пресконференция говорителят на наблюдателната мисия на ОССЕ в Украйна Майкъл Боцюркив, цитиран от УНИАН. Представителят на ОССЕ добави, че единственото, което е известно, че похитените наблюдатели са държани при добри условия и няма заплаха за живота им.

Боцюркив отбеляза, че мониторинговата мисия на ОССЕ подкрепя създаването на хуманитарни коридори за желаещите да напуснат Източна Украйна, като изтъкна че тяхното организиране не влиза в пълномощията на ОССЕ.
На 8юни един от лидерите на самопровъзгласилата се «Донецка народна република» Андрей Пургин съобщи, че двете групи наблюдатели на ОССЕ се намират в град Северодонецк, което било своебразна гаранция, че там няма да се водят бойни действия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.