Вдигат цената на тока от 1 юли

Ще има увеличение на тока, ако няма политическа намеса. Това прогнозира шефът на ДКВЕР Евгения Харитонова. Тя уточни, че всички енергийни дружества, включително и ЕРП-тата са поискали увеличаване на цените им от 1 юли. Харитова съобщи, че загубите, които има Националната електрическа компания, които са около 120 млн. лв., също ще трябва да бъдат калкулирани в новата цена на електроенергията.

Харитонова заяви, че не очаква енергийна борса да заработи в България до средата на годината. Тя посочи, че има идея нашата борса да се обедини с тези от Централна Европа.

Харитонова съобщи, че ДКЕВР подготвя доклад в отговор на доклада на прокуратурата преди дни. Тя заяви, че не е съгласна с някои от констатациите на държавното обвинение. Според харитонова комисията трябва да се остави да работи, тъй като тя е независим орган.

На заседанието на ДКЕВР стана ясно, че инсталираните ВЕИ мощности от соларни панели и вятърни централи са достигнали 1700 мегавата, като това е с около 700 мегавата над доскоро обявяваните числа.

Междувременно членът на ДКЕВР в сектор "Водоснабдяване" Милена Миланова заяви, че действащата цена на водата в София ще се понижи с малко над 4%, независимо, че дружеството, което управлява Софийска вода, поиска повишение с 14%.  Намалението от действащата цена се дължи на  неизпълнението на договора, който предвижда високият процент на загубите да бъде намален.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.