Вдигат с 500 лв. заплатите в Агенция за борба с градушките

С около 500 лева средно на всеки работещ в системата на Изпълнителната агенция “Борба с градушките” ще се увеличи заплатата под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС), съобщи БТА. В момента заплатите в агенцията са чисто около 360 лева.

Под това споразумение се подписаха днес в МЗХГ министър Румен Порожанов, изпълнителният директор на ИА “Борба с градушките” Ваньо Славеев и Светла Василева, председател на независимия синдикат на заетите в земеделието. Заради ниските заплати слежителите на агенцията започнаха предупредителни стачки.

Порожанов обясни, че това е единствената законова възможност за увеличение на заплатите, като парите ще бъдат изплатени до две седмици. Системата ще работи до края на годината, а от началото на 2018 г. ще се търсят допълнителните ресурси за достигане на исканото от работещите в агенцията 20-процентно увеличение.

При наличието общо на 200 ракетни площадки в България в момента само 23 не работят – в района на Пловдив, където е съсредоточен протестът, каза Ваньо Славеев. Министър Порожанов информира, че се търсят хора за пренасочване от други места, така че и тези площадки да заработят. Според него протестите са “насочени от външни среди”, те са политически режисирани и с тях се цели създаването на допълнително напрежение.

Най-засегнатите от градушките в страната от тази нощ райони са Враца, Монтана, Кюстендил, Рила, Перник, София, Ботевград, Търговище, Ловеч. Изстреляни са над 350 ракети, но има и поражения, съобщиха от ИА “Борба с градушките”.

1 Comment

  1. а каква е ползата – някой знае ли те с какво помогнаха при вчерашните градушки

Leave a Reply

Your email address will not be published.