Възможни са проблеми при търсене на медицинска помощ в чужбина

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев алармира, че е възможно да възникнат проблеми, когато на пребиваващи зад граница българи се наложи да търсят медицинска помощ.

Здравната каса дължи 146 млн. на чуждестранни здравноосигурителни фондове в страни от ЕС за лечение на българи зад граница. В случай, че България не изпълнява задълженията си навреме, това може да се отчете като неизпълнение на европейски директиви, съобщи Хасърджиев в сутрешния блок на Радио Фокус. Според него е притеснително, че българският пациент, отивайки в западна болница, все по-често бива връщан, заради тези забавени плащания.

Има риск в края на годината Здравната каса да не може да изплаща някои дейности, прогнозира Станимир Хасърджиев. Според него дефицитът в бюджета на НЗОК и натрупаните задължения могат да създадат проблеми за цялата здравна система у нас. По думите на председателя на пациентската организация, възможно е в края на годината Здравната каса да не бъде способна да изплаща някои от дължимите суми например към аптеки. “Това би могло да означава изключително сериозни проблеми както за самите аптеки, които няма да могат да изпълняват дълговете си към дистрибуторите, така и за самите пациенти, тъй като е възможно някои от аптеките да нямат финансова възможност да изпълняват някои от лекарствата за пациенти, например най-скъпите лекарства”, поясни Хасърджиев.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Били ли сте били отказали от банки и други финансови агенции? Имате нужда от консолидация или ипотечен кредит? Не търсете повече, защото ние сме тук, за всичките си финансови проблеми в миналото. Ние заемане на средства за хора, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да информирам, че ние осигуряваме надеждна помощ и бенефициент и ще бъде готов да ви предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща до: ([email protected])

Leave a Reply

Your email address will not be published.