Въздушният трафик над България се увеличи – самолетите заобикалят Украйна

Hавалица в небето над България предизвика затварянето на въздушното пространство над източната част на Украйна след падането на малайзийския боинг, съобщава на първата си страница днес “24 часа”. Информацията е със заглавие: “Задръстване в небето заради сваления самолет”. Цитира се съобщение на Ръководство на въздушното движение (РВД), от което става ясно, че към 16 ч. в петък въздушният трафик се е увеличил със 100 самолета над обикновеното. Според авиоексперти от ЕС трафикът в небето над България е нарастнал с 15%. Прогнозата е, че в следващите дни все повече граждански полети ще минават през българското въздушно пространство, заобикаляйки критичната зона над Украйна.

В петък Евроконтрол “в движение” прекрояваше трасетата на самолетите, летящи от големите летища на Европа до Близкия и Далечния изток. Няма хаос и объркване на графиците на самолетите, уверяват от РВД.

Небето на България влиза в тъй нареченият южен ръкав за обход на Украйна. По него минават самолети от Лондон, Париж, Франкфурт, Мюнхен, Виена, Рим, Милано и от други големи летища от Северна и Централна Европа към Сигнапур, Малайзия, Северна Индия, Пакистан, Хонгконг, към големите летища в Близкия изток, както и по обратния маршрут. По този ръкав самолетите минават над Турция или турската акватория на Черно море и пресичат българската граница, след което продължават полетите си във въздушното пространство на Румъния или Сърбия, информира “24 часа”. В информацията се казва също, че при опасност от сериозна навалица в небето ще се търсят различни варианти, като още отсега се разработват над 100 сценария за водене на самолети над България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.