Въвеждането на пръстовите отпечатъци в извънболничната полощ ще струва 30 млн. лв.

Въвеждането на пръстови отпечатъци в извънболничната помощ ще струва 30 млн. лв.

Въвеждането на система с пръстови отпечатъци в извънболничната помощ, аптеките и лабораториите би струвало над 30 млн. лева. Това коментира служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Той изчисли, че дори и пръстовата идентификация да отнема по 5 минути, а не по 15-20, колкото е в болниците, при 45 млн. прегледа това ще отнеме много време и ще намали броя на прегледите с 10 млн.

допълнение е и времето за регистрация при денталните лекари, аптеките, лабораториите. Според него това би сринало информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която и сега блокира в пиковите моменти при постъпване и изписване на пациенти в болниците.

„Тези 477 хил. лева за софтуер на Касата не са безплатното сиренце в капана за мишки“, коментира той.

Семерджиев подчерта, че и с пръстовия идентификатор може да се злоупотребява, защото системата генерира около 500 хил. уникални кода. Според него всеки добър хакер би могъл да ги възпроизведе и пак да не се осъществява реално лечение на пациенти. Той подчерта, че ако предшественикът му Петър Москов е открил злоупотреби с чекирането с лични карти, „да беше наказал виновните, вместо да наказва целия народ“.

Семерджиев обаче подчерта, че ако съдът в крайна сметка остави пръстовите отпечатъци в болниците, изпълнителната власт ще се съобрази с решението. Ключовото заседание е насрочено за 16 март, съобщи той.

Що се отнася до електронната здравна карта, не се предвижда да се прави специален картов носител, а тя ще е интегрирана с новите лични карти, с които ще могат да се ползват услугите на електронното правителство.

За листите на чакащите Семерджиев каза, че само от редовно правителство може да ги премахне, защото трябва законодателна инициатива.

Що се отнася до стабилността на здравната система, той припомни, че при въвеждането на този модел в началото на века здравната вноска е била 6%, но при включена само извънболнична помощ. При въвеждането на болничната помощ размерът й е трябвало да стане 12%, а в момента е 8%.

Според него обаче следващият парламент не може да се върне към този модел, защото има много разходи, които трябва да се извадят от системата, както и трябва да се види какво е качеството и количеството здравни услуги, които ще се искат. Той препоръча следващите стъпки да се правят „постъпателно“.

Илко Семерджиев съобщи, че уволненият от Петър Москов директор на болницата „Св. Иван Рилски“ в София д-р Дечо Дечев вече е върнат на поста. Скоро и д-р Димитър Димитров, който Москов отстрани от болница „Св. Анна“ в столицата, също ще бъде възстановен на работа.

Връщането на двамата Семерджиев анонсира още на първата си пресконференция като министър.

„Имахме драстично нарушаване на важен въпрос – по политически и лични причини да се уволняват мениджъри на болниците, едни от малкото, които нямаха проблеми с финансирането, а сега – 2 години по-късно, дълговете им са нараснали между три и четири пъти. Проведени са следствени действия спрямо уволнените и се разбра, че те не са уличени в нарушения или да са нанесли щети“, коментира той.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.